Ce boli ascunde căderea părului

Căderea părului este o problemă comună cu care se confruntă mulți oameni în diferite etape ale vieții lor. Deși poate fi cauzată de numeroși factori, uneori căderea părului poate fi un semn al unor afecțiuni medicale mai grave. În acest articol, vom explora câteva dintre bolile și condițiile de sănătate care pot fi ascunse în spatele căderii părului.

Căderea părului și cauzele sale

Căderea părului, cunoscută și sub numele de alopecie, poate avea numeroase cauze, inclusiv stresul, dezechilibrele hormonale, predispoziția genetică și anumite tratamente medicale, precum chimioterapia. Cu toate acestea, uneori căderea părului poate fi un semn al unor boli subiacente mai grave. Iată câteva dintre acestea:

1. Anemia

Anemia este o afecțiune caracterizată prin scăderea numărului de globule roșii sau a nivelului de hemoglobină din sânge. Această condiție poate duce la o circulație deficitară a oxigenului în scalp, ceea ce poate provoca căderea părului. Dacă observați că părul dumneavoastră se subțiază și simțiți oboseală constantă, consultați un medic pentru a verifica nivelul de hemoglobină din sânge.

2. Tulburări Tiroidiene

Tulburările tiroidiene, cum ar fi hipotiroidismul sau hipertiroidismul, pot afecta sănătatea părului. O tiroidă prea puțin activă (hipotiroidism) poate duce la păr uscat și căderea acestuia, în timp ce o tiroidă prea activă (hipertiroidism) poate determina subțierea părului. Simptomele suplimentare pot include o creștere sau scădere rapidă în greutate, oboseală și schimbări ale temperaturii corpului.

3. Lupus Eritematos Sistemic (LES)

Lupusul eritematos sistemic este o boală autoimună care poate afecta diferite părți ale corpului, inclusiv scalpul. Căderea părului poate fi unul dintre simptomele acestui sindrom, de obicei, în combinație cu mătreața și roșeața scalpului. Dacă observați aceste simptome, este important să solicitați sfatul unui reumatolog.

Consultarea medicului și diagnosticarea corectă

Dacă observați o cădere semnificativă a părului și suspectați că aceasta ar putea fi legată de o afecțiune medicală, este esențial să consultați un medic. Un dermatolog sau un medic de familie vă poate ajuta să stabiliți un diagnostic corect și să inițiați tratamentul corespunzător.

Frequently Asked Questions (Întrebări Frecvente)

1. Cât de mult păr este considerat cădere normală?

Este normal să pierdem între 50 și 100 de fire de păr pe zi. Cu toate acestea, dacă observați că pierderea părului este semnificativă și continuă în timp, este important să consultați un medic pentru o evaluare.

2. Pot suplimentele alimentare ajuta la prevenirea căderii părului?

Suplimentele alimentare pot ajuta în unele cazuri, dar este crucial să discutați cu un profesionist medical înainte de a le lua. Cauza căderii părului poate varia, iar un medic vă poate ajuta să identificați problema specifică.

3. Ce tratamente sunt disponibile pentru căderea părului cauzată de boli?

Tratamentul depinde de cauza specifică a căderii părului. Pentru afecțiunile medicale subiacente, cum ar fi anemia sau tulburările tiroidiene, este important să tratați mai întâi aceste condiții. În plus, există tratamente topice și proceduri disponibile pentru căderea părului, dar acestea trebuie prescrise și administrate de un specialist.

Vezi și:

Photo of author

Emil

Lasă un comentariu