Ce este tulburarea bipolară?

Tulburarea bipolară este o afecțiune mentală complexă și debilitantă care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Această tulburare, cunoscută și sub denumirea de tulburare afectivă bipolară, se caracterizează prin schimbări extreme de dispoziție, energie și activitate, care pot avea un impact semnificativ asupra vieții individului afectat.

Despre tulburarea bipolară

Tulburarea bipolară se manifestă prin două stări opuse și extrem de diferite: mania și depresia. Aceste două extreme ale stării de spirit definesc ciclurile tulburării bipolare. În perioadele de manie, persoanele afectate se simt extrem de energice, fericite sau iritabile, având adesea idei grandioase și un comportament impulsiv. Pe de altă parte, în perioadele de depresie, indivizii se confruntă cu o stare profundă de tristețe, pierderea interesului pentru activități și oboseală excesivă.

Cauzele tulburării bipolare

Cauzele exacte ale tulburării bipolare nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că există o combinație de factori genetici, biologici și de mediu care contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni. Persoanele cu istoric familial de tulburare bipolară prezintă un risc crescut de a dezvolta această afecțiune. De asemenea, dezechilibrul chimic în creier, în special legat de neurotransmițătorii precum serotonina și dopamina, joacă un rol important în manifestarea tulburării.

Simptomele tulburării bipolare

Simptomele tulburării bipolare pot varia semnificativ de la o persoană la alta și pot include următoarele:

 • În perioadele de manie:
  • Euforie sau iritabilitate excesivă.
  • Cresterea energiei și a activității.
  • Gânduri rapide și neliniștite.
  • Comportament impulsiv, cum ar fi cheltuieli excesive sau decizii neraționale.
 • În perioadele de depresie:
  • Tristețe profundă sau lipsa de interes pentru activități.
  • Pierderea sau creșterea în greutate fără un motiv aparent.
  • Dificultăți de concentrare și memorie.
  • Gânduri sau idei suicidale.

Tratamentul tulburării bipolare

Tulburarea bipolară este o afecțiune cronică, dar poate fi gestionată eficient printr-o combinație de tratamente. Cele mai comune opțiuni de tratament includ terapia psihologică, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală (TCC), și medicamentele. Medicația, cum ar fi stabilizatorii de dispoziție și antidepresivele, poate ajuta la menținerea stării de echilibru între episoadele manice și depresive.

1. Ce este tulburarea bipolară?

Tulburarea bipolară este o afecțiune mentală caracterizată prin cicluri de manie și depresie extreme. Persoanele afectate trec între stări de energie excesivă și euforie (manie) și stări de tristețe profundă și pierdere a interesului (depresie).

2. Care sunt cauzele tulburării bipolare?

Cauzele exacte ale tulburării bipolare nu sunt pe deplin cunoscute, dar se crede că implică o combinație de factori genetici, biologici și de mediu. Istoricul familial de tulburare bipolară și dezechilibrul chimic în creier sunt doi factori importanți.

3. Cum se tratează tulburarea bipolară?

Tratamentul tulburării bipolare implică adesea o combinație de terapie psihologică și medicamente. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) și medicamentele stabilizatoare de dispoziție sunt opțiuni comune de tratament pentru a menține starea de echilibru.

4. Este tulburarea bipolară o afecțiune cronică?

Da, tulburarea bipolară este o afecțiune cronică, ceea ce înseamnă că necesită gestionare pe termen lung și tratament continuu pentru a menține simptomele sub control.

Vezi și:

Photo of author

Semun

Lasă un comentariu