Ce să faci dacă te doare în gât

Ai ajuns în locul potrivit dacă te confrunți cu durerea în gât și vrei să afli cum poți scăpa de această neplăcere. Durerea în gât poate fi cauzată de diverse motive, inclusiv infecții virale sau bacteriene, iritații, alergii sau utilizarea excesivă a corzilor vocale. Cu toate acestea, indiferent de cauza care stă la baza durerii tale în gât, există măsuri pe care le poți lua pentru a o ameliora și pentru a te simți mai bine. Aici vei găsi sfaturi și soluții eficiente pentru a scăpa de durerea în gât.

Acest articol a fost pregătit în colaborare cu racealagripasiviroza.ro

Cum poți ameliora durerea în gât acasă

Dacă te confrunți cu o durere în gât ușoară sau moderată, există câteva măsuri simple pe care le poți lua pentru a reduce disconfortul:

 • 1. Gargara cu apă sărată: Acest remediu clasic poate ajuta la reducerea inflamației și la calmarea durerii în gât. Amestecă o linguriță de sare într-un pahar cu apă călduță și folosește soluția pentru gargara de mai multe ori pe zi.
 • 2. Consumul de lichide calde: Ceaiurile calde, supa de pui și apa caldă pot ajuta la hidratarea gâtului și la ameliorarea senzației de arsură sau disconfort.
 • 3. Odihnă vocală: Dacă durerea în gât este însoțită de pierderea vocii sau de răgușeală, evită să vorbești prea mult și încearcă să îți odihnești corzile vocale.
 • 4. Umidificarea aerului: Folosește un umidificator de aer în cameră pentru a menține nivelul de umiditate adecvat, ceea ce poate ajuta la reducerea disconfortului în gât.
 • 5. Evitarea iritanților: Fumul de tutun, poluarea și alte iritanți pot agrava durerea în gât. Încearcă să eviți acești factori cât poți de mult.

Când ar trebui să consulți un medic

Dacă durerea în gât persistă sau se agravează după câteva zile de tratament la domiciliu, este important să consulți un medic. De asemenea, trebuie să ceri sfatul unui specialist în următoarele situații:

 • 1. Dacă ai febră mare sau durere severă în gât;
 • 2. Dacă ai dificultăți la înghițire sau respirație;
 • 3. Dacă simptomele tale persistă mai mult de o săptămână;
 • 4. Dacă ai o erupție cutanată sau alte simptome neobișnuite;
 • 5. Dacă ai antecedente de probleme de sănătate grave.

Cum scapi de durerea în gât cu ajutorul medicamentelor

În unele cazuri, medicul tău poate recomanda utilizarea de medicamente pentru a trata durerea în gât, mai ales dacă este cauzată de o infecție bacteriană. Acestea pot include:

 • 1. Antibiotice: Dacă durerea în gât este cauzată de o infecție bacteriană, medicul poate prescrie antibiotice pentru a combate infecția.
 • 2. Antiinflamatoare: Unele medicamente antiinflamatoare non-steroidiene (AINS) pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii.
 • 3. Anestezice locale: Spray-urile sau pastilele care conțin anestezice locale pot oferi alinare temporară a durerii în gât.
 • 4. Steroizi: În cazuri severe, medicul poate prescrie steroizi pentru a reduce inflamația și a ameliora simptomele.

Cum scapi de durerea în gât prin mijloace naturale

Pentru cei care preferă abordări naturale, există câteva remedii tradiționale care pot ajuta la calmarea durerii în gât:

 • 1. Miere și lămâie: Amestecă miere și suc proaspăt de lămâie într-o ceașcă de apă călduță și bea lichidul pentru a calma gâtul iritat.
 • 2. Ceai de ghimbir: Ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare și poate ajuta la ameliorarea disconfortului în gât.
 • 3. Suplimente cu vitamina C: Vitamina C poate sprijini sistemul imunitar și poate ajuta la vindecarea mai rapidă a gâtului iritat.

Cum scapi de durerea în gât pe termen lung

Pentru a preveni recurența durerii în gât, este important să acorzi atenție igienei personale și să eviți contactul cu persoanele care au infecții respiratorii. De asemenea, poți lua în considerare următoarele măsuri:

 • 1. Renunțarea la fumat: Fumatul poate irita gâtul și poate crește riscul de infecții respiratorii.
 • 2. Evitarea expunerii la alergeni: Dacă ai alergii cunoscute, încearcă să eviți factorii declanșatori care pot agrava durerea în gât.
 • 3. Menținerea unui stil de viață sănătos: O alimentație echilibrată, exercițiile regulate și somnul adecvat pot întări sistemul imunitar și te pot ajuta să rămâi sănătos.

Cum scapi de durerea în gât – întrebări frecvente

Cum scapi de durerea în gât rapid?

Pentru a scăpa rapid de durerea în gât, poți încerca gargara cu apă sărată, consumul de lichide calde și odihna vocală. De asemenea, medicamentele antiinflamatoare pot ajuta.

Cum poți preveni recurența durerii în gât?

Pentru a preveni recurența durerii în gât, evită expunerea la factorii de iritație, menține o igienă bună și evită contactul cu persoanele bolnave. De asemenea, renunțarea la fumat și menținerea unui stil de viață sănătos pot ajuta.

Când ar trebui să consulți un medic pentru durerea în gât?

Ar trebui să consulți un medic dacă durerea în gât persistă sau se agravează după câteva zile de tratament la domiciliu, sau dacă ai simptome severe precum febră înaltă, dificultăți la înghițire sau respirație.

Cu aceste sfaturi și recomandări, ar trebui să poți gestiona mai bine durerea în gât și să îți recuperezi rapid starea de sănătate. Dacă simptomele persistă, nu ezita să ceri ajutorul unui medic.

Vezi și:

Photo of author

Emil

Lasă un comentariu